advies aanleg faunapassages
Maak gebruik van onze expertise
De aanleg van faunapassages is duur. Het is belangrijk dat zoogdieren, waaronder de das, er daadwerkelijk gebruik van maken. DWT heeft de kennis in huis om overheden en uitvoerders over de aanleg van zulke voorzieningen te adviseren.
Als dassenwerkgroep controleren we ook bestaande faunapassages. Ze moeten goed onderhouden worden, willen dassen (en andere dieren) er blijvend gebruik van maken. Wij zien dat sommige passages onder water komen te staan, kapot gaan of dichtgroeien. Hartstikke zonde!
Daarom doen we een oproep! Betrek ons tijdig bij plannen rond de aanleg en het onderhoud van faunatunnels, hekwerk, rasters en andere faunagerelateerde voorzieningen voor de das. Los van een correcte aanleg speelt ook het kiezen van de juiste locatie een doorslaggevende rol om er zeker van te zijn dat dassen de voorziening gaan gebruiken.
boeren bijstaan bij dassenschade
Aanvraag via MijnFaunazaken BIJ12
De das is een omnivoor. Hij eet onder meer bosvruchten, eikels, paddenstoelen, jonge knaagdieren, egels en insectenlarven als emelten en engerlingen. In Nederland vormen regenwormen echter het hoofdvoedsel van de das.
Het dassenmenu verandert per seizoen, want deze voedselbronnen zijn niet altijd jaarrond beschikbaar. In het natte voorjaar eet een das meer wormen in vergelijking met hartje zomer. Aan het eind van de zomer is er juist meer fruit in de aanbieding. In de maanden september en oktober rijpt het maïs af en dat brengt de das soms ‘in conflict’ met agrariërs.
Dassen eten maïs en dat kan leiden tot schade voor de eigenaar. Boeren kunnen in zo’n geval een tegemoetkoming aanvragen via het loket MijnFaunazaken van BIJ12. Dat is een kennisorganisatie die provincies ondersteunt bij onder andere de uitvoering van wettelijke taken.
DWT komt de situatie graag beoordelen om vervolgens te adviseren of een aanvraag zinvol is. Voor de duidelijkheid: stichting DWT keert zelf geen geld uit!
belangen das behartigen
DWT & de Politiek
Stichting DWT is geen activistische organisatie. Maar we zijn wel actief. We proberen altijd te denken in oplossingen, zodat (commerciële) activiteiten of ingrepen door overheden doorgang kunnen vinden. Soms zijn we van mening dat plannen de Twentse natuur werkelijk schaden en de das in het bijzonder. In die gevallen komen we samen met andere (natuurbeschermings)organisaties in het geweer.
Een voorbeeld is het vernieuwde bestemmingsplan Vliegveld Twenthe Evenementenlocatie. Het vliegveld ligt in de driehoek Hengelo, Oldenzaal en Enschede. Het is een prachtig gebied dat vele unieke plant- en diersoorten herbergt. DWT is van mening dat dit vernieuwde bestemmingsplan schade zal toebrengen aan omliggende natuurgebieden als het Lonnekermeer, ’t Holthuis en Hof Espelo. Ook zal het zorgen voor verstoring van enkele dassenburchten, terwijl de Twentse dassenpopulatie toch al kwetsbaar is.
Stichting DWT heeft met andere partijen bezwaar gemaakt tegen het bestemmingsplan zoals het er nu ligt. De Raad van State doet later in 2022 uitspraak over deze kwestie.