Stichting Dassenwerkgroep Twente

onderzoeken & beschermen

Stichting DWT voert met chipreaders onderzoek uit, werkt mee aan een project voor gezichtsherkenning bij dassen en zet weesdassen uit in samenwerking met andere organisaties.

Video: Gerard Berendsen

jonge weesdassen uitzetten

Droevig verhaal, happy end

Voorjaar 2020. In de omgeving van Haaksbergen verongelukt een das in het verkeer. Het blijkt het om een zogend vrouwtje te gaan. Dat doet alle alarmbellen rinkelen! Ergens in de omtrek wachten jonge dassen tevergeefs op de terugkeer van hun moeder. Een akelige dood door honger en dorst ligt op de loer.

Vrijwilligers van DWT en medewerkers van Natuurmonumenten willen dit horrorscenario voorkomen. Na veel zoek- en speurwerk lokaliseert het reddingsteam de burcht waar de jonge dassen verblijven. Ze houden de locatie nauwlettend in de gaten. Na een paar avonden komen de uitgemergelde dasjes bovengronds. Met hulp van stichting Dassenwerkgroep Brabant worden de jonge dieren gevangen. Bij Das & Boom mogen ze verder aansterken.

Het trio wordt maanden later uitgezet in het zuiden van het land. Vier andere weesdasjes komen vanuit Das & Boom richting Twente. Dat is beter voor de genetische uitwisseling tussen de populaties. Regionale media besteden aandacht aan de terugzetactie. Het is een fraai voorbeeld van natuurbescherming waarbij meerdere organisaties betrokken zijn.



Twee jonge dassen

studie naar mobiliteit

Chipreader in veld met das
Foto: Gerard Berendsen

Over chipreaders & gezichtsherkenning

Weesdassen worden altijd gechipt. DWT beschikt over enkele veldchipreaders die deze ’tags’ kunnen uitlezen. Zo kunnen we de bewegingen van vrijgelaten dassen volgen. Dat doen we door de readers op strategische punten in het landschap te plaatsen. Zo komen we te weten welke uitgezette dassen blijven rondhangen en wie al snel de wijde wereld in trekt.

Maar er gebeurt meer binnen het dassenonderzoek. Recentelijk is er aan de Rijksuniversiteit Groningen een onderzoek uitgevoerd op het gebied van Artificial Intelligence in combinatie met videobeelden van dieren. Het geeft de mogelijkheid om soorten – waaronder de das – afzonderlijk te detecteren. Welke dieren maken bijvoorbeeld gebruik van een faunapassage en hoe vaak doen ze dat?

Deze vorm van ‘facial recognition’ gaat echter verder! Zelflerende AI is in staat om individuen binnen soortgroepen steeds beter te herkennen. Het is dus mogelijk om afzonderlijke dieren te identificeren en tracken! DWT is betrokken bij dit (kostbare) onderzoek. Onze droom is om deze AI-techniek in de toekomst in te zetten om Twents wild te monitoren.

Graag komen we in contact met groene bedrijven en organisaties die willen investeren in deze techniek. En zoals gezegd: deze toepassing hoeft niet beperkt te blijven tot alleen de das …

burchtGEDRAG & BEZETTINGsgraad

Wildcameraonderzoek

Het ‘tellen’ van dassen is en blijft een complexe aangelegenheid. Het zijn immers schuwe nachtdieren. Het werken met wildcamera’s biedt gelukkig tal van mogelijkheden. Ze vormen onze ogen en oren bij de burcht. Wildcamera’s worden nooit moe en hangen gewoon geduldig te wachten tot er iets op de burcht gebeurt.

Wel hangt er een prijskaartje aan het inventariseren met wildcamera’s. Zeker als DWT deze onderzoeksmethode op grotere schaal wil toepassen. Voor het monitoren van 1 burcht heb je al gauw 4 tot 8 camera’s nodig. Omdat dassen flinke afstanden afleggen moet je op enig moment meerdere burchten tegelijk ‘bewaken met video’ om dubbele waarnemingen uit te sluiten.

Precies daar ligt trouwens de kracht van wildcamera’s. Ze helpen ons de kans op dubbeltellingen te minimaliseren en zodoende wordt het mogelijk steeds accurater te schatten hoeveel dassen er in Twente rondlopen. Natuurlijk leveren de camera’s ook fraaie beelden van het gedrag op de burcht. Goed voor educatieve doeleinden, zie ook onze Facebook pagina.

Wildcamera in boom
Foto: Gerard Berendsen